Hanna Uggla 48. vuosinäyttelystä avajaisissa

Mikä on taide?

Taide voi olla poliittista kannanottoa, omien tunteiden ilmaisua, meditatiivista ja joskus filosofista. Maalaus voi olla kHanna Ugglauin runo tai musiikki. Värit, sävyt ja rytmi toimivat kuin nuotit ja sävel musiikissa. On sanottu että Sibelius näki musiikin väreinä ja hän kuuli värejä. C-duuri oli punainen, F-duuri vihreä ja D-duuri keltainen. Myös Van Gogh koki värit musiikkina.

Heidät hylättiin rajojen taakse
Heidät hylättiin rajojen taakse

Tässä näyttelyssä taidetta näkee hyvin monipuolisesti. Täällä on esittäviä tarkkaan havainnosta tehtyjä teoksia ja täysin abstrakteja töitä. Täällä on kantaaottavia töitä ja yhteiskuntakritiikkiä sekä tunteiden purkauksia ja värien symfoniaa. Jarmo Lauroksen teoksessa “Pelimiehet” Putin ja Sipilä pelaavat shakkia heidän keskellä katolta roikkuu …ristihämähäkki. Tuula Alhon “Puhallus” teoksessa voikukat seisovat valmiina puhallukseen keskellä peltoa kuutamossa. Tuulevi Sivusen “Sanansaattaja” ja Annu Jalavan “Lumpeet” teokset ovat expressiivisiä ja Heli Barsetin “ Heidät hylättiin rajojen taakse” sekä Olli Korkalan expressiivinen työ “Pako” vahvasti kantaaottavia.

 

Näyttelyssä on teemoiltaan hyvin erilaisia teoksia mutta jos halutaan löytää teema joka toistuu, niin voisi mainita ympyrän joka toistuu sekä voikukkien muodossa ja monissa tauluissa joissa on kuu aiheena mm Paula Lindströmin “Täysikuu”. Kuutamo ehkä kuvastaa tiettyä melankoliaa ja surua, jota taitelija voi nähdä ympärillään tällä hetkellä. Ympyrä muotona voi kuvastaa koko elämää ja muutamassa abstraktissa työssä toistuu ympyröitä. Myös Saban Bugan mielenkiintoisessa teoksessa “Negatiivinen seremonia” esiintyy ympyröitä ja teos kuvastaa koko elämää ja sen varjopuolia.

Negatiivinen seremonia
Negatiivinen seremonia

Maalatessa tai veistoksia tehdessä kuluu aikaa ja luomisprosessiin kuuluu että joutuu kohtaamaan itsensä ja omia tunteitaan. Päivi Ihamäen kevyen näköiset veistokset “Tyrske” ja “Pärske” ovat näennäisesti syntyneet helposti ja kevyesti niin kuin hienot teokset usein näyttävät. Mutta tosiasia on että taide vaatii aikaa. Tämä aika omien ajatuksien kanssa on tänä päivänä harvinaista kuin monille kaikki vapaa aika kuluu tietokonetta tai älypuhelinta selaillen.  Taidetta tehdessään täytyy olla läsnä ja luulen että tämä läsnäolo välittyy katsojille.

Kun antaa aikaa taiteen tekemiseen tai katseluun voi nähdä asioita uudella tavalla. Taiteen avulla voidaan käsitellä omia tunteita ja pelkoja. Tämä on tärkeätä aikana jolloin rasismi ja pelko nostaa päätään ympäri maailmaa tarvitaan vastavoima jonka avulla voidaan katsoa maailmaa eri tavalla löytäen uusia ennakkoluulottomia teitä.

Tämä on taide!

Valtakunnallinen vapaa taideyhdistys jo vuodesta 1968