Avajaiset 25.9. klo 17-20

Tiistaina vähän ennen viittä jännitystä oli ilmassa, viimeiset valmistelut teimme niin kun ne tehdään aina: kovalla kiireellä ja tehokkaalla työnjaolla. Kunhan juhlavieraat eivät huomaisi kiirettä ja stressiä…

Onneksi olimme pyytäneet jo viime näyttelyssä paljon kiitosta saaneet pianisti Kumi Komorin ja viulisti Marju Tsokkisen soittamaan näyttelyvieraat sisään kauniilla klassisilla sävelillä. Siihen kiire loppui ja musiikki antoi lisäloistetta tilaan ripustettuihin taideteoksiin.

Paikalle saapuivat myös juhlapuhujamme, näyttelyn jyryttänyt ja ripustuksesta vastannut taiteilija Alina Sinivaara ja kansanedustaja Maria Guzenina.  Kummankin puhetta odotimme innolla. Kumin ja Marjun lopetellessa tervetuloa -osuuttaan, sisään asteli Vuosaarelaisen Discantus naiskuoron Discantus Sisters -ryhmä ja upealla laululla he loivat hyvän tunnelman puheiden kuuntelua varten. Kuorona Discantus juhlii parhaillaan 40 vuotista lauluntäyteistä taivalta, onnittelut myös heille!

Puheenjohtaja Taru Alho toivotti kaikki lämpimästi tervetulleeksi Suomen Taiteilijat ry:n 50 vuotisjuhlintaan ja kiitti ahkeraa, huikeisiin tuloksiin yltänyttä avustajajoukkoa näyttelyn toteutumiseksi.

Taiteilija Alina Sinivaara kiitteli myös puheessaan ripustuksessa ja jyrytyksessä avustaneita henkilöitä. Onhan näyttelyssä töitä yli viideltäkymmeneltä taiteilijalta ja sellaiset sata taideteosta, avustajat antoivat Alinalle tilaa keskittyä ensin jyrytykseen ja myöhemmin ripustuksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Alina kertoi huomanneensa jo jyrytyksessä keltaisen, sinisen ja jopa vihreän värisävyjen esiinmarssin taideteoksissa. Hänelle ne toivat mieleen meneen kauniin kesän edustaen haaveilua, nautiskelua ja ilottelua. Näiden teosten ripustuksen suunnittelu ja toteutus oli hyvin nautinnollista työtä.

“Tämän jättimäisen yhteisnäyttelyn jyryttäminen ja ripustaminen on vaatinut paljon karsintaa ja komprmisseja.” Alina totesi. “Ripustuksen ei tule häiritä taideteoksen esilletuloa, mieluiten se nostaa teosta esille parhaalla tavalla.” Mukaan on tullut myös erityisiä nostoja joidenkin teosten kohdalla, jotka Alinan mielestä vaativat päästä esille.

Maria Guzenina onnitteli kauniin koskettavassa puheessaan juhlavuottaan viettävää Suomen Taiteilijat ry:ta ja erityisesti sen taiteilijoita. Juhlimme ihmistä, taiteilijaa. Juhlimme sitä, että taideteosten kautta saamme pienen aavistuksen siitä mitä taiteilijan sielussa liikkuu.

“Olen taiteilijan tytär” Maria kertoi. Hänen äitinsä pohjusti canvaspohjat itse ja käytti maalaamisessaan enemmän veistä kuin siveltimiä värien viemiseen canvakselle. Ja ajatuksen siirtymisen kankaalle kuuli veitsen alkaessa rahista vasten canvasta. “Muistan miten valtavan kiehtovaa oli istua pitkiäkin aikoja ihan hiljaa katsomassa mitä tyhjälle canvakselle syntyy.” Ja maalauksen valmistuessa hänen äitinsä seisoi itsekin hiljaa teoksen edessä. “Taiteilijat sen tunnistavat, hetken kun taululle on syntynyt jotain, pieni helkähdys omasta sielusta.”

Maria huomioi Alinan lailla näyttelyn teosten iloista ja haaveilevaa värimaailmaa, ajatusmaailmaa. Hän korosti kuinka tärkeää ilo ja toivo ovat tässä aika synkässä ajankuvassa. Ihmisten välinen lämpö ja rakkaus ovat arvo ja kauneus tässä maailmassa ja sitä liekkiä tulee pitää hengissä.  Ilo vie eteenpäin ja vaikka mikä olisi, eteenpäin meidän tulee mennä. Maria oli valinnut juhlaan runon, jonka hän koskettavasti lausui. Runo on Unto Kupiaisen Soutaja ja sen voit lukea itse tästä.

Vieras on virta, ja vieras on vene,
eivät ne unelmies uomia mene.
Ilta on ihmisessä, aamu on outo;
illasta aamuun on ihmisen souto.
Illasta aamuun on yöllistä matkaa;
jos jaksat uskoa, jaksat jatkaa.
Taapäin tuijotat, soudat eteen
outoa venettä outoon veteen.

Suomen Taiteilijat ry kiittää lämpimästi Alinaa ja Mariaa nautittavista puheista juhlanäyttelymme avajaisissa. Kiitos myös ajasta, jonka ehditte käyttämään juhlayleisön kanssa seurusteluun.

Iloiset, isot kiitokset myös näyttelymme musiikista vastaaville Kumi Komorille, Marju Tsokkiselle ja Discantus Sisters:lle! Musiikkinne kohotti näyttelyn visuaalisesta nautinnosta kokonaisvaltaiseksi nautinnoksi. Juhlan päättyessä mieli oli iloinen ja kevyt.

Valtakunnallinen vapaa taideyhdistys jo vuodesta 1968